Opnå og bevar et godt helbred

Alle har deres egen definition af, hvad sundhed er. For nogle er det at være sund måske ensbetydende med at spise økologiske fødevarer og træne seks dage om ugen. For andre betyder det måske blot, at man ikke ryger cigaretter og får en årlig kontrolundersøgelse. Men hvad betyder sundhed egentlig?

Verdenssundhedsorganisationen WHO definerer sundhed som “en tilstand af fuldstændig fysisk, psykisk og social velvære og ikke blot fravær af sygdom eller svaghed” Med andre ord handler sundhed om mere end blot at være i fysisk form; det handler også om at føle sig godt tilpas mentalt og socialt. Nedenfor vil vi undersøge nogle af konsekvenserne af ikke at leve en sund livsstil og give nogle tips til, hvordan man kan blive mere sund.

Konsekvenser af en usund livsstil

At leve en usund livsstil kan føre til en række forskellige konsekvenser, både på kort og lang sigt. Kortvarige konsekvenser kan omfatte ting som træthed, lavt energiniveau, koncentrationsbesvær eller at føle sig syg oftere end normalt. Langsigtede konsekvenser kan omfatte kroniske sygdomme som hjertesygdomme, slagtilfælde, diabetes, kræft eller en tidlig død.

Ifølge Centers for Disease Control and Prevention (CDC) har omkring halvdelen af alle amerikanere mindst én kronisk sygdom – og omkring hver fjerde har flere kroniske sygdomme. Desuden er kroniske sygdomme ansvarlige for syv ud af ti dødsfald i USA hvert år. Disse statistikker gør det klart, at en usund livsstil kan få alvorlige konsekvenser på længere sigt.

Tips til at opnå et godt helbred

Selv om det ikke altid er let at leve en sund livsstil – især hvis du er vant til at leve usundt – er det bestemt indsatsen værd. Nedenfor er der nogle få tips, der kan hjælpe dig i gang:

  • Spis sunde fødevarer. Dette omfatter at vælge frisk frugt og grøntsager frem for forarbejdede snacks, at vælge magre proteinkilder i stedet for rødt kød og at lave mad derhjemme i stedet for at spise ude.
  • Vær aktiv hver dag. Du behøver ikke at melde dig ind i et fitnesscenter eller begynde at træne til et maraton; noget så simpelt som at gå en tur hver dag kan gøre en stor forskel 
  • Få nok søvn. De fleste voksne har brug for syv til otte timers søvn om natten; hvis du ikke får så meget søvn, kan du prøve at gå tidligere i seng eller tage en lur i løbet af dagen. Du kan også prøve at sove med en tyngdedyne. Den kan hjælpe dig med at sove bedre om natten.
  • Pas på dit mentale helbred. Det betyder, at du skal finde måder at reducere stress i dit liv på, hvad enten det er gennem motion, afslapningsteknikker som yoga eller meditation eller blot ved at tale med nogen om det, der foregår i dit liv 

En sund livsstil er ikke kun vigtig for dit fysiske helbred, men også for dit mentale helbred. Sørg for at finde måder at reducere stress i dit liv på og at passe på dit mentale helbred. Besøg desuden din læge regelmæssigt til kontrol – også selv om du har det fysisk godt. Et gram forebyggelse er altid mere værd end et pund helbredelse!

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*