5 stilarter indenfor arkitektur du bør kende

Kender du forskellen mellem barok og rokoko? Hvis ikke, skal du ikke være bekymret – du er ikke alene.

Mange mennesker er ikke bekendt med de forskellige arkitektoniske stilarter, der har været populære gennem historien. Men viden om disse forskellige stilarter kan hjælpe dig med at værdsætte både gamle og nye bygninger i et helt nyt lys. Her er fem arkitektoniske stilarter, som du bør kende til:

Nygotik
Nygotik er en stil, der startede i slutningen af det 18. århundrede og var populær gennem det 19. århundrede. Denne stil er defineret ved sine spidsbuer, ribbeformede hvælvinger og flyvende stræbepiller. Den er ofte forbundet med den uhyggelige, hjemsøgte stemning fra slotte og katedraler, såsom Notre Dame de Paris og Westminster Abbey.

Barok
Barokken er en udsmykket stil, der stammer fra Italien i begyndelsen af det 17. århundrede, før den spredte sig til andre dele af Europa. Denne stil er kendetegnet ved sine dramatiske kurver, store ornamenter og brugen af lys og skygge for at skabe en følelse af bevægelse. Vatikanstaten er måske det mest kendte eksempel på barokarkitektur.

Rokoko
Rokoko er en lettere, mere legende version af barokken, der opstod i Frankrig i slutningen af det 17. århundrede. Denne stil er defineret ved sine delikate træk, pastelfarver og asymmetriske designs. Versailles Slot er et af de mest berømte eksempler på rokokoarkitektur.

Neoklassisk
Den neoklassiske arkitektur opstod i midten af det 18. århundrede som en reaktion mod rokokoens overdrevne udsmykning. Denne stil er kendetegnet ved sine rene linjer, enkle former og klassiske elementer såsom søjler og frontoner. Den amerikanske Capitol-bygning og Brandenburger Tor er begge eksempler på neoklassisk arkitektur.

Art Deco
Art Deco opstod i 1920’erne som et svar på neoklassicismen; den tager klassiske elementer og tilfører dem moderne æstetik såsom geometriske former og maskinlignende billeder. Chrysler Building i New York City er et af de mest kendte eksempler på art deco-arkitektur. 

Der har du det – en kort oversigt over fem forskellige arkitektoniske stilarter, der har påvirket bygninger gennem historien. Næste gang du beundrer en bygning, så tag dig et øjeblik til at tænke over, hvilken stil den tilhører – du bliver måske overrasket over, hvor meget du lærer!

Læs flere artikler om arkitektur på lyshuset.dk

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*