Danmarks Nationalsang – “Der er et yndigt land”

Mange mennesker i Danmark ved ikke, hvad der står i deres nationalsang. “Der er et yndigt land” er en af de mest kendte sange i Danmark, og den bliver ofte sunget på steder som Grundlovsdag og andre patriotiske begivenheder. Men hvad er historien bag sangen, og hvad betyder dens ord? Lad os finde ud af det.

Historien bag “Der er et yndigt land”

Sangen blev skrevet af Adam Oehlenschläger og først udgivet i 1819. Sangen handler om Danmarks naturlige skønhed, og den opfordrer danskerne til at forsvare deres fædreland mod fjender. Ordene i sangen er blevet ændret gennem tiden, men den grundlæggende mening har altid været den samme. “Der er et yndigt land” blev Danmarks nationalsang i 1939.

Hvad betyder ordene i “Der er et Yndigt Land?” 

Som nævnt handler sangen om Danmarks naturlige skønhed. Den første linje, “Der er et yndigt land”, betyder direkte oversat “There is a lovely country”. Nogle andre centrale ord og sætninger i sangen inkluderer: 

  • Mod strand og stråle Skoven byde / sin grønne dyppe Konge / under verden vi ham tro / Hanbryder Velocipedstigerne havets / Bølger gule Brümmende Møller med sine Vinger drive forbi de blaa Hjerter der os elske alle Dage timevis vi dem benevne – disse linjer hylder naturen omkring Danmark og de møller, der drev handel i gamle dage. 
  • Danske mænd – her refererer sangen til danskerne som helhed, især mændene, der var forventet at forsvare landet mod fjender. 
  • Fjeld og Dal – her henvises der til de bjerge og dale, der findes i Danmark. 
  • Vi elske dem alle – her hyldes alle danskerne uanset køn, alder eller social status. 
  • Konge under verden vi ham tro – her hyldes Christian X, der var konge af Danmark fra 1912 til 1947.  
  • Alt hvad Dannemark kan give af guld eller Ædelsten vi vil med Liv eller Død for Ham bevare – her viser sangen, at danskerne var parate til at ofre alt for at forsvare deres konge og fædreland. 

Konklusion: 

“Der er et yndigt land” er en af de mest berømte sange i Danmark. Sangen hylder Danmarks naturlige skønhed samt loyalitet over for fædrelandet og dets folk. Selvom mange danskere ikke kender historien bag sangen eller dens betydning, har “Der er et yndigt land” alligevel en dybt rodfast plads i det danske samfund som en hyldest til det smukke fædreland, vi alle elsker.

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*