Sådan virker en elcykel

Elcykler bliver stadig mere populære som et alternativ til traditionelle cykler. Men hvordan fungerer de egentlig? Læs med her og bliv klogere på, hvordan en elcykel er opbygget, og får dig frem til din destination på ingen tid – uden sved på panden.

Batteri

Batteriet er normalt placeret bag på cyklen og kan oplades efter hver brug. Der findes dog også andre modeller, hvor batteriet i højere grad er integreret i cyklens stel. Det giver typisk et markant andet udtryk til cyklen, når batteriet er skjult på den måde. Integrerede eller skjulte batterier ses typisk på dyrere modeller – i praksis har batteriets placering dog ingen større betydning for elcyklens funktion.

Batterierne kommer i forskellige størrelser, som passer til mange forskellige brugsscenarier. Om du skal vælge en batterikapacitet på 300, 400, 500 watt eller mere, afhænger helt af dit behov og budget.

Motor

Det er motoren, der gør en elcykel til en elcykel – uden den ville du bare have en almindelig cykel. Elmotoren bringer cyklen fremad, når den får strøm fra batteriet. Motoren er typisk placeret i forhjulet, og den hjælper med at drive cyklen, når du træder i pedalerne. Der findes også en række alternative opsætninger, hvor motoren også placeres i navet eller bag på cyklen.

Hvor batteriet afgør, hvor stor distance, du kan tilbagelægge på en elcykel, er det motoren der afgør, hvor hurtigt du kan komme frem. Almindelige elcykler har en motor, som hjælper dig op til en hastighed på 25 km/t. Der findes dog også Speed Pedelec-motorer, som kan køre helt op til 45 km/t!

Controller

Controlleren er hjernen i elcyklen. Det er den computer, som styrer cyklens forskellige elektroniske komponenter, og sørger for, at du har en velfungerende og pålidelig elcykel. Den overvåger cyklens hastighed og regulerer, hvor meget strøm der sendes til motoren afhængigt af den valgte indstilling for motorkraft. Controlleren har også en bremsesensor, der afbryder pedal assist-funktionen, hvilket betyder, at motoren kun træder i kraft, når rytteren træder i pedalerne. Dette kan gøre det meget lettere at køre op ad bakker, og det kan også hjælpe rytteren med at holde en højere hastighed.

Elektriske cykler har typisk et ‘gashåndtag’, som det kendes fra andre tohjulede, motoriserede køretøjer. Håndtaget kan bruges til at give cyklen et hastighedsboost uden at træde i pedalerne. Det kan være nyttigt, når man starter fra en stoppet position i et lyskryds eller når man skal op ad en stejl bakke.

Nogle elcykler har også intelligent nedbremsning, hvilket betyder, at motoren hjælper med at bremse cyklen ned, når rytteren bruger bremsegrebet. Den energi, som nedbremsningen genererer, opsamles og lagres i batteriet, så rækkevidden forlænges ved at omdanne spildt energi til strøm, der kan bruges senere.

Uanset om du leder efter en nem måde at komme rundt i byen på, eller om du er en ivrig cyklist, der søger lidt ekstra hjælp, kan en elcykel være lige det, du har brug for. Nu ved du i hvert fald lidt mere om, hvordan en elcykel er opbygget. Hvis du har fået mod på selv at anskaffe dig en cykel med indbygget medvind, så kan vi anbefale dig at tage et kig på det store udvalg hos bikeland.dk.

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*