Private byggeprojekter skal være gennemtænkte – aldrig livsfarlige

Foto: Shutterstock.com

Med hjemmearbejde, lukkede sociale arrangement og en masse ny fritid har private byggeprojekter boomet. Det har både håndværkervirksomheder og de lokale byggefirmaer kunnet mærke. 

Endelig har der været tid til at få bygget udestuen, få fikset garageporten og få bygget en terrasse. Hvor er det herligt. 

Men i visse tilfælde er en årsag til, at vi vælger at uddanne mennesker og giver dem en løn for at udføre deres til tider vanskelige og farlige arbejde. Som et minimum kan der derfor opfordres til at rådføre med en byggeansvarlig inden et større byggeprojekt. 

Gør-det-ansvarligt

Gør-det-selv skal bestemt ikke hverken afskaffes eller udskammes. En del byggeprojekter kan med rette udføres af egen hånd. Hvorfor betale en dyr pris for et malerarbejde, hvis I selv kan klare det på en weekend? 

Vigtigt er det dog at bemærke, at når byggeprojektet omfang vokser, vokser behovet for byggeviden og -færdigheder også. Skal en udestue f.eks. bygges, skal en fagkyndig være med til at kigge på plantegninger og vurdere huset tilstand. Udfaldet af en overmodig gør-det-selv persons beslutning kan være katastrofal for jeres hjem.

Særligt i tilfælde hvor der skal rives vægge ned eller installeres større instrumenter, som har vand- eller strømtilføring. Elsker I jeres hus, skal der ikke tages let på disse forhold.  

Kontakt en fagkyndig

Står I konkret med et byggeprojekt, hvor en potentiel bærende væg skal rives ned, skal I ikke selv vurdere bygningskonstruktionen. Ej heller er naboens gode råd nok til, at I kan vide jer sikre. 

I skal have viden om, hvornår huset er bygget, hvordan det er bygget og selvfølgelig af hvad. Det kræver en byggeteknisk indsigt, som skal komme fra en fagkyndig bygningsingeniør, konstruktionsingeniør eller skarp håndværker. 

Det fjerner ikke muligheden for, at et større byggeprojekt kan udføres af jeres egne hænder. I skal blot forsikres i, at projektet er forsvarligt og kan udføres uden uheldige følger. 

Vurdering af den specifikke situation

Ikke to byggeprojekter er ens. Derfor kræver jeres specifikke byggeprojekt en konkret vurdering af en professionel. De kan give viden om, hvilke udfordringer der vil være, og hvad der er absolut udelukket, hvad angår eventuelle risici med nedrivning af vægge mm. 

Derefter må det være op til jer selv at vurdere, hvad I selv vil kunne lave, og hvad der skal laves af professionelle håndværkere. Og her er flere faktorer at tage med i jeres overvejelser end faren ved eventuelle uheld. 

  • Tid er en essentiel faktor. Hvor lang tid vil I bruge på at få lavet en udestue eller terrasse?
  • Udseendet er en anden faktor. Hvor godt bliver slutproduktet, når det laves af jer selv?
  • Funktionalitet er en tredje. Hvor god er standen på den terrasse der bygges? En skæv terrasse er f.eks. meget dysfunktionel. 

Det er en vurderingssag, som hele husstanden må diskutere sig frem til. Først og fremmest skal de sikkerhedsmæssig hensyn dog tages, førend en videre diskussion om byggeprojektets forløb kan tages. Sikkerhed må og skal komme først, når noget så kært som jeres hus og jeres hænder er i fare. 

Gør-det-selv kulturen er glimrende og skal fortsat praktiseres, selv når restriktionerne er borte. Så længe det gøres ansvarligt og sikkert af hensyn til jeres fysiske sundhed og forholdets sundhed i husstanden. 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*