Kend Vin Bedre: En beginner’s guide til at forstå Ripasso

Vin kan være forvirrende, og det kan være svært at finde ud af, hvad de forskellige termer betyder. Men du behøver ikke at være en sommelier for at finde ud af det! I denne artikel vil vi se nærmere på en teknik kaldet “ripasso“, som nogle vingårde bruger til at give vinene en ekstra dimension. Vi vil undersøge, hvad ripasso er, hvordan det fungerer, og hvilke vine der gør brug af teknikken. Læs videre for at blive en ekspert på ripasso.

 

Ripasso er en teknik, hvor vinen bliver tilsat most, der allerede er blevet brugt til at fremstille en anden vin. Denne most kan også kaldes “amarone cake.” Ripasso betyder bogstaveligt talt “gå igen” på italiensk, og teknikken involverer at tage mosten, der allerede har fermenteret i en kort periode, og tilsætte den til en anden vin, der allerede har gæret færdig. Ved at tilsætte mosten gør man vinen mere kompleks og viser forskellige nuancer, der er ikke fandtes før.

 

En anden ting, der hjælper ripasso med at give en smagfuld dimension, er at vinen efterfølgende henkoges. Dette gøres ved at varme vinen op, så gæringen genoptages og skaber mere smag og aroma i vinen. Som et resultat af ripasso-teknikken får vinen en rig og fyldig smag, samtidig med at den fremstår blød og velafbalanceret. 

 

De fleste vine, der bruger ripasso-teknikken, er fra Veneto-regionen i Norditalien, hvor de local influences giver fremragende druemiljø og vine. Amarone della Valpolicella er en af mest kendte vine, der bruger ripasso teknikken. Vinen producers ofte af omkring tre druesorter: Corvina, Rondinella og Molinara. Disse druer høstes og tørrer under duo at give en koncentreret smag. Derefter fermenteres de for at skabe Amarone-vinen og ripasso mosten bruges til at opgradere smagsprofilet.

 

En anden populær vin, der anvender ripasso-teknikken, er Valpolicella Ripasso. Denne vin er en temmelig lys og fruktig rødvinsvin, men den har en mere fyldig smagprofil end den traditionelle Valpolicella-vin. Ripasso-teknikken giver også vinen en længere holdbarhed, så den kan alders længere.

 

Ripasso er en teknik, der kan give vinene en ekstra dimension af smag og aroma. Ved at tilsætte most fra en tidligere vin til en ny vin og derefter henkoge vinen opnår man en rigere og fyldigere smagsprofil. Veneto-regionen i Norditalien er en af stederne, hvor man finder vine, der anvender ripasso-teknikken, og blandt disse vine er Amarone della Valpolicella og Valpolicella Ripasso. Hvis du vil prøve en ripasso-vin, så hold øje med ‘ripasso’ ordet på etiketten og se frem til at opleve en vin udover det sædvanlige.

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*