Når livet ikke udspiller sig som forventet

Når livet ikke udspiller sig som forventet

 

I mit arbejde som psykoterapeut, møder jeg ofte mennesker som står midt i at måtte indse at deres liv bliver noget andet end de forventede. 

 

Selvom vi kæmper for det, så bliver vores livsdrømme ikke altid opfyldt. En vigtig kæreste kan gå fra os, vores håber og ønsker med karriere eller som forældre bliver ikke det vi have forventet eller måske en kronisk sygdom eller en skade kan begrænse os.

 

At tilpasse sig sådanne uønskede ændringer, som bare ikke kan repareres, kan være overvældende, og det kan være svært at forestille sig en ny vej, der kan give os samme glæde eller måske bare gøre livet tåleligt. 

 

Den gode nyhed er dog at forskning faktisk viser, at vi ofte er mere modstandsdygtige, end vi tror, og at vi faktisk ofte kommer tilbage til et liv som måske nok er begrænset, men som vi stadig anser som et godt liv med lykkelige stunder. Et liv der blot leves på en anden måde end vi havde forestillet os og planlagt, 

 

Jeg har efterfølgende beskrevet fire strategier, der kan bringe os tættere på at leve et anderledes liv i det vi havde planlagt. 

 

Tillade dig selv at sørge over det liv du drømt om men ikke fik

 

Sorg kan ramme os af rigtig mange forskellige grunde, ikke blot tabet af en elsket person. Vi kan blive ramt af sorg når vi oplever at vores livsomstændigheder ændrer sig væsentligt, og vi ikke kan de ting vi have før, eller ikke kan realisere det vi have håbet på. Alt for ofte bliver sogen ikke anerkendt, og betragtet som ubegrundet eller ikke legitim. Forskning viser at ikke-anerkendt-sorg, at de berørte, ikke opsøger støtte, og når de gør, så er der mindre forståelse. Sådan sorg, der ikke bliver bearbejdet, kan have en væsentligt uønsket påvirkning af ens mentale helbred. Som det første skridt er det derfor væsentligt at ankerne sorgen, og at en oplevelse er et smertefuldt tab fortjener medfølelse.

 

Undgå at se andres liv som nemmere og bedre

Vi bliver mindet om vores tab overalt. Pludselig efter at have slået op, så kan vi kun se lykkeligt par. Men de glimt, vi får af andres liv, kan være forvrængede, fordi folk ofte føler sig mere trygge ved at dele de positive ting, mens de holder de vanskeligere ting for sig selv.

 

På denne måde overvurderer vi hvor lykkelige andre er og undervurderer deres lidelser og problemer. Vi sammenligner os og måler os med andre og følger os dermed mere ramte i livet. Hvis vi har en opmærksomhed på, at vi kun ser toppen af isbjerget af andres liv, så kan det også hjælpe os med at føle os mindre alene i vores eget liv.

 

Tillade dig selv at følge lykke igen

På samme måde som vi skal tillade os selv at blive ved med at bære på en sorg, så skal vi også tillade os selv at få lov til at følge os lykkelige igen, uden skyld. Efter tabet er der måske ting der gjorde os glade som vi ikke kan gøre længere, og som vi savner, til gengæld kan det være at det giver tid og energi til at afsøge nogle nye aktiviteter der også kan indeholde glæde. 

 

Forskning antyder, at evnen til at nyde positive oplevelser, selv enkle ting som at være i naturen eller nyde et godt måltid, er forbundet med større trivsel. At værdsætte øjeblikket indebærer at være til stede, være opmærksom på det, vi oplever, og værdsætte den glæde, det bringer os.

 

Vi håber alle på et problemfrit liv, men et liv med udfordring kan vise sig og være mere meningsfuldt

Selvom vi måske håber på et problemfrit liv, kan et liv med uventede udfordringer også ende med at blive mere meningsfuldt. Nyere forskning har vist, at når mennesker betragter deres liv på en måde, der ligner en “Hero’s Journey”, en fortællestruktur kendt fra mange populære bøger og film, er de bedre i stand til at komme sig i stressende tider og føle en større mening.

 

Når vi kigger på os selv på denne måde, som en, der blev udsat for nogle udfordringer, men kæmpet sig igennem dem og ikke blot kæmper for at overvinde udfordringerne, men også kæmper for at finde ny mening. Når vi ser på vores liv på den måde, kan det, der i starten virker som en ødelæggende begivenhed, ende med at være opfordringen til eventyr, der sætter en ny rejse i gang.

Livet giver ingen garantier

Det liv, vi havde planlagt, kunne have været fantastisk, men det var ingen garanti for lykke. 

 

Selv de personer, der får præcis hvad de nu ønsker sig, er ikke immune over for skuffelse og fortrydelse. 

 

Hvad et uventet liv mangler i forudsigelighed eller lethed, kan det opveje med muligheder, herunder muligheden for, at imod alle odds, på måder vi aldrig kunne have forudset, ender det med at være det liv, vi ønskede.

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*