Fordele og ulemper ved elbiler: 10 grunde til at køre i en elbil

Har en elbil fordele? Og i så fald, hvad er de? Hvis du leder efter svar på disse spørgsmål, er du kommet til det rette sted! E-bikes, e-scootere – elektrisk mobilitet er virkelig på vej frem, og flere og flere overvejer at erstatte deres diesel- eller benzinmotor med en elbil. Men før du træffer den endelige beslutning, er det først vigtigt at finde ud af noget: Hvorfor kan det give mening at købe en elbil?

 

Med denne artikel vil jeg gerne give dig svaret på dette spørgsmål – og alle fordelene ved elbiler. Jeg vil naturligvis også diskutere mulige ulemper i løbet af artiklen. Lad os komme af sted!

 

  1. kørsel med vedvarende energi

Mens benzin- og dieselbiler kun kører på begrænsede, naturlige ressourcer (100 liter råolie kan bruges til at raffinere ca. 24 liter benzin og ca. 21 liter diesel₁), kan elbiler også køre på elektricitet, der kommer fra vedvarende, ubegrænsede kilder som f.eks. vindkraft, solenergi eller vandkraft. Ideelt set kan du endda selv producere strømmen, f.eks. ved hjælp af et solcelleanlæg på taget.

 

Produktionen af batterier til elbiler forurener også miljøet – men den strøm, der skal bruges til at drive bilen, kan uden problemer produceres i miljøet, hvorimod råolie skal transporteres tusindvis af kilometer og forarbejdes til benzin og diesel i dyre processer.

 

  1. elbiler er støjsvage og stinker ikke

Det elektriske drev gør elbilen helt emissionsfri, og derfor er dens brug tilsvarende mere klima-, luft- og dermed også sundhedsvenlig end en bil med forbrændingsmotor. Lugt- og støjforurening er typiske kritikpunkter mod benzin- og dieselbiler. Alle, der bor tæt på en trafikeret vej, ved, hvad jeg taler om.

 

  1. statsstøttet køb

Anskaffelsesomkostningerne for e-biler er i øjeblikket stadig noget højere, f.eks. på grund af de stadig lavere produktionstal sammenlignet med forbrændingsmotorer. Heldigvis fremmer industrien og staten købet af rene elbiler og hybridbiler gennem en miljøbonus. Innovationsbonussen er på op til 9.000 euro og gør beslutningen om at købe en miljøvenlig bil meget lettere.

 

. Billigere anvendelse

Hvad taler ud over de statslige tilskud ellers for at købe en elbil? Det er klart, at på grund af ofte lavere forsikringspræmier, lavere skattebyrde (lavere eller ingen motorkøretøjsafgift, flere fradragsberettigede omkostninger), mindre hyppige reparationer takket være færre sliddele og ofte også gratis parkeringspladser med gratis elektricitet, er omkostningerne ved brugen også meget mere overkommelige. 5.

 

  1. du kan fylde op derhjemme

Jeg har et hus og synes, at det er særligt godt, at jeg kan “tanke” eller oplade min bil hjemme hos mig selv. Så den stressende tankning om morgenen, inden du tager på arbejde, er ikke længere nødvendig med en elbil. Wallboxen oplader endda bilen på en sådan måde, at du som forbruger kan nyde godt af de lavest mulige elpriser. Hvis det er grøn elektricitet eller endda produceret af dit eget solcelleanlæg, er det kun endnu bedre. Det sparer penge i det lange løb og beskytter miljøet.

 

6 Længere levetid

Motoren i en e-bil har den fordel i forhold til forbrændingsmotorer, at den er forholdsvis ukompliceret og kun består af få dele. Færre sliddele, f.eks. tandremme og gearkasser, betyder automatisk mindre behov for reparation og mindre slitage.

 

Hvis en Stromer har et svagt punkt i denne henseende, er det helt sikkert batteritiden. I øjeblikket regner man med en gennemsnitlig levetid på otte til ti år, før det er nødvendigt at udskifte det.₂ Men selv denne periode vil blive forlænget af den fremadskridende tekniske udvikling.

 

  1. energiproduktion gennem bremsning

Elektromotorer er heldigvis velegnede til at omdanne kinetisk energi tilbage til elektrisk energi. Mange elbiler kan bruge regenerativ bremsning (rekuperation), f.eks. når der bremses og køres ned ad bakke, til at returnere energi til batteriet og bruge den til at oplade køretøjet.

 

  1. voksende udvalg af køretøjstyper.

Der er naturligvis stadig flere valgmuligheder for forbrugerne blandt køretøjer med forbrændingsmotorer. Men elbiler har ikke eksisteret i så lang tid, at man bør tvivle på det mindre modeludvalg. Der er faktisk sket en hurtig vækst i antallet af forskellige køretøjstyper blandt e-biler. Fra små biler til limousiner, fra terrængående køretøjer til crossovers, fra sportsvogne til varevogne – stort set alle typer køretøjer fås nu i en elektrisk version fra mindst ét bilmærke. Køb her: https://www.billigladestationer.dk/ladestandere/

 

Deutsche Post er f.eks. afhængig af elektriske varevogne til sin flåde – de fremstiller endda selv deres Streetscooter. Og fuldt elektriske CUV’er som Hyundai IONIQ 5 kan endda oplades til 80 procent på 20 minutter på hurtigopladningsstationer. Så hver type køretøj har sine egne unikke fordele ved elbiler.

 

9 Ingen frygt for kørselsforbud

Mobilitet er i gang med en bæredygtig forandring og spiller en vigtig rolle i løsningen af vor tids største miljøproblemer. Derfor bliver grænseværdierne for forurenende stoffer i byerne og grænserne for tilladte udstødningsemissioner generelt strammet yderligere.

 

Der er allerede blevet udstedt kørselsforbud for ældre modeller med forbrændingsmotorer i de indre byer – hvad fremtiden vil bringe, er der ingen der ved. Men én ting er sikkert: Med elbiler uden emissioner er der ingen grund til at frygte sådanne forbud.

 

10 Stort potentiale for udvikling

Elektromobiliteten er allerede i dag imponerende – og alligevel er den stadig mere eller mindre i sin vorden. Dette er en af grundene til, at de påståede ulemper, som f.eks. en stadig utilstrækkelig opladningsinfrastruktur eller en stadig forholdsvis lille rækkevidde, er blandt de hyppigst nævnte kritikpunkter af elbiler.

 

Men den tekniske udvikling vil sikre, at disse problemer også vil blive til fordele i løbet af årene. Med stigende indkøbsvolumen og nye produktionsanlæg vil priserne på elbiler i sidste ende også falde – og det vil igen have en positiv indvirkning på de stigende salgstal, hvilket i sidste ende også vil fremskynde udviklingen af den elvenlige infrastruktur.

 

Udviklingspotentialet er utroligt stort – og derfor er det også en anden fordel ved elbiler i forhold til benzin- og dieselbiler, hvis teknologier allerede er meget udviklede.

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*