Værd at vide om Vatikanstaten

Vatikanstaten er en indlandsstat inden for Roms territorium. Den blev grundlagt som en suveræn stat i 1929 ved Laterantraktaten og har et areal på 44 hektar og en befolkning på ca. 825 indbyggere. Det gør den til den mindste fuldt uafhængige nation i verden både efter areal og efter befolkning.

Vatikanet er den katolske kirkes hovedkvarter og hjemsted for dens leder, paven. Den suveræne stat består af en muromkranset enklave i Rom, som den italienske regering siden 1929 har anerkendt suverænitet over Vatikanstaten. Området omfatter Peterskirken, det Sixtinske Kapel og det apostolske palads, som huser den katolske kirkes kontorer og den pavelige lejlighed.

Vatikanstatens styreform

Vatikanstaten er en kirkelig stat, som regeres af biskoppen af Rom – paven. De højeste statsfunktionærer er alle katolske præster af forskellig national oprindelse. Da Vatikanstaten ikke er medlem af Den Europæiske Union, har den ingen repræsentation med stemmeret i Europa-Parlamentet. Det har dog fuld observatørstatus.

Paven er Vatikanstatens statsoverhoved og øverste hersker. Han er også overhoved for den katolske kirke og dens største religiøse orden – Jesu Selskab (jesuitterne). Den nuværende pave er Frans, som blev valgt den 13. marts 2013.

Vatikanstaten består af en muromkranset enklave i Rom by samt pavens sommerresidens på Castel Gandolfo og Paulinerkapellet i Vatikanpaladset, som bruges til pavelige konklaver. Vatikanstaten har sit eget postsystem, sin egen avis (L’Osservatore Romano) og sin egen tv-station (CTV). Den udgiver også sine egne mønter og frimærker.

Vatikanstaten er ikke medlem af De Forenede Nationer, men har fuld observatørstatus

Vatikanstatens historie

Vatikanstaten blev grundlagt i 1929 ved Laterantraktaten, som blev underskrevet af kardinal Pietro Gasparri på vegne af pave Pius XI og af premierminister Benito Mussolini på vegne af kong Victor Emmanuel III af Italien. Det er den mindste suveræne stat i verden med et areal på 44 hektar og en befolkning på ca. 825 indbyggere.

Vatikanstaten har sit eget flag og sin egen hymne, og paven er dens statsoverhoved. Vatikanstaten har sin egen hær (den schweiziske garde), sit eget postvæsen, sin egen avis (L’Osservatore Romano) og sin egen tv-station (CTV). Den udsteder også sine egne mønter og frimærker.

Det pavelige videnskabsakademi har sit hjemsted i Vatikanstaten, samt det Pavelige Råd for Kultur, Det Pavelige Råd for Interreligiøs Dialog og Den Pavelige Kommission for Latinamerika. Vatikanstaten er også hjemsted for Vatikanstatens guvernorat, som er ansvarlig for statens administration.

Vatikanstatens diplomatiske forbindelser

Vatikanstaten har fulde diplomatiske forbindelser med næsten alle lande i verden og er medlem af en lang række internationale organisationer, herunder De Forenede Nationers Organisation for Uddannelse, Videnskab og Kultur (UNESCO), Den Internationale Atomenergiorganisation (IAEA) og Verdenssundhedsorganisationen (WHO). Det er også medlem af Den Internationale Valutafond (IMF) og Verdensbanken.

Vatikanstaten er ikke medlem af Den Europæiske Union, men har fuld observatørstatus. Det er dog medlem af euroområdet, da det bruger euroen som officiel valuta.

Seværdigheder i Vatikanstaten

De mest prominente seværdigheder i Vatikanstaten tæller Peterskirken, Det Sixtinske Kapel, Vatikanmuseerne og det pavelige schweizergårdsmuseum. Vatikanstaten er et fascinerende sted at besøge, og der er meget at se og gøre. Hvis du planlægger en rejse til Vatikanstaten får du her 10 tips til de bedste oplevelser:

  1. Besøg Peterskirken
  2. Se det Sixtinske Kapel
  3. Besøg Vatikanmuseerne
  4. Oplev det apostolske palads
  5. Udforsk Vatikanets haver
  6. Tag et billede af schweizergarden
  7. Se pave Frans i egen høje person
  8. Slap af på Peterspladsen
  9. Tag på en guidet rundvisning i Vatikanet
  10. Køb souvenirs i Vatikanets gavebutikker

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*