Alt hvad du bør vide om rodbehandling af tænderne

En rodbehandling er en tandbehandling, der udføres på en tands nerve, også kendt som tandens pulpa. Hvis tandskaden har nået ind til nerven, kan en rodbehandling være nødvendig for at bevare tanden og undgå, at den skal fjernes. Herunder finder du alt, hvad du bør vide om rodbehandling af tænderne.

Hvordan ved man, at man har brug for en rodbehandling?

De mest almindelige tegn på tandproblemer, der kræver en rodbehandling omfatter:
– Intens tandpine
– Følsomhed overfor varme eller kulde
– Hævelse eller ømhed i tandkødet, hvor tanden er placeret
– Mørkning eller misfarvning af tanden

Det er vigtigt at søge behandling hos en tandlæge, hvis du oplever nogen af disse symptomer. Hvis skaden ikke behandles, kan det resultere i yderligere komplikationer, herunder infektioner.

Sådan foretages  en rodbehandling hos tandlægen

 
En rodbehandling kræver typisk adskillige besøg hos tandlægen. Først vil tandlægen lave en vurdering af tandskaden og undersøge røntgenbilleder for at bestemme, om en rodbehandling er nødvendig.

En rodbehandling indebærer følgende trin:
1. Lokal bedøvelse af det berørte område.
2. Fjernelse af den betændte rod.
3. Rengøring og desinficering af det område, hvor roden var.
4. Fyldning af tanden med en speciel type fyldemateriale.
5. Tanden kan også forstærkes med en krone, hvis der er behov for det.

Efter behandlingen er det normalt at opleve mild tandpine og følsomhed, men det bør aftage inden for nogle få dage. Derefter vil området og selve tanden til sidst være helt smertefri. I nogle tilfælde kan infektionen dog vende tilbage og kræve yderligere behandling, hvilket typisk indebærer, at alle rødderne under en tand ‘dræbes’, hvilket dog gøre selve tanden porøs og en tandkrone kan være nødvendig. 

Hvordan kan man undgå at skulle have rodbehandling? 

Den bedste måde at undgå skader på tænderne på er ved at følge en god mundhygiejne. Det indebærer grundig tandbørstning mindst to gange om dagen og regelmæssige tandlægebesøg til rensning og undersøgelse. Prøv at undgå hårde fødevarer som nødder og stegt flæsk, hvilket reducerer risikoen for skader på tænderne.

Hvis du oplever tandpine, følsomhed eller hævelser i tandkødet, kan det være nødvendigt med en rodbehandling. Heldigvis er det en veludviklet tandbehandling, der kan bevare tænderne uden at fjerne dem. Det er vigtigt at følge en god mundhygiejne for at mindske risikoen for tandproblemer og undgå en rodbehandling.

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*